Δεν ήταν απρόβλεπτο ούτε αναπόφευκτο το ατύχημα στα ΕΛΠΕ!

[vsw id=”rYraadAe3a0″ source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

[vsw id=”M2z6X3XokCc” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

EKRIKSI_473_355

Το χθεσινό (8/5) ατύχημα στο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ του Ασπροπύργου δεν ήταν απρόβλεπτο ούτε αναπόφευκτο. Ήταν εκ των προτέρων γνωστές οι πιεστικές συνθήκες κάτω από τις οποίες θα εκτελούνταν οι πιο σημαντικές εργασίες γενικής συντήρησης της τελευταίας πενταετίας του διυλιστηρίου του Ασπροπύργου: μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ενός μηνός και με το ελάχιστο δυνατό κόστος!

2000 «εργολαβικοί» εργαζόμενοι – μεταξύ των οποίων πάρα πολλοί ανειδίκευτοι και κυρίως ανεκπαίδευτοι που πέρασαν για πρώτη φορά την πύλη διυλιστηρίου – συνωστίστηκαν αφύσικα για να συμμετάσχουν σε διεργασίες συντήρησης διυλιστηρίου και μάλιστα με εξαντλητικά ωράρια και εξευτελιστικό μεροκάματο. Εκατοντάδες αυτοκίνητα παρκαρισμένα όπως – όπως πάνω στα πεζοδρόμια της Εθνικής Οδού, στο ύψος του διυλιστηρίου, υποδήλωναν όλες αυτές τις μέρες τον βαθμό της προχειρότητας.

Οι εκτεταμένες εθελούσιες έξοδοι αποστέρησαν το διυλιστήριο από έμπειρο προσωπικό και διέκοψαν βίαια την μετάδοση της γνώσης στους νεότερους. Οι μεγαλόσχημες διακηρύξεις της εταιρείας για επένδυση στην ασφάλεια είχαν περίτρανα αποδειχθεί έπεα πτερόεντα πέρυσι τον Φεβρουάριο. Τότε η διοίκηση της εταιρίας είχε προσπαθήσει να αποφύγει την διακοπή λειτουργίας (shutdown) στο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα, όταν διαπιστώθηκε παραμόρφωση του αντιδραστήρα της μονάδας 32 (Flexicocker), μόλις ενάμιση χρόνο από την έναρξη λειτουργίας της!

Ταυτόχρονα με την έναρξη του γενικού shutdown του διυλιστηρίου, στις 21 Απριλίου, η κάθε άλλο παρά ενοχλητική και διεκδικητική απέναντι στην εταιρεία Διοίκηση του Σωματείου των ΕΛΠΕ, από κοινού με την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας του διυλιστηρίου, είχαν δημοσιοποιήσει την έκδηλη ανησυχία τους για το θέμα.

φωτογραφία 2Στις 8.20 το πρωί η διαρροή 30 κυβικών μέτρων νάφθας από σωλήνα 8 ιντσών της μονάδας αναμόρφωσης Νάφθας (U 3300) έγινε αιτία να εκδηλωθεί φωτιά με τεράστια φλόγα. Θλιβερός ο απολογισμός: 6 εγκαυματίες εργαζόμενοι ( 4 των ΕΛΠΕ και 2 «εργολαβικοί») εκ των οποίων οι 5 νοσηλεύονται από χθες διασωληνωμένοι.

Χωρίς να ηχήσουν οι σειρήνες του διυλιστηρίου επικράτησε πανικός στους εργαζόμενους οι οποίοι εξήλθαν ατάκτως και με όλους τους τρόπους από το διυλιστήριο αφού δεν εμπιστεύτηκαν την αρχική πληροφόρηση για …φωτιά σε ξερά χόρτα! Ο πυκνός μαύρος καπνός σε λίγο έφτασε στον Πειραιά ενώ εκρήξεις ακούστηκαν από φιάλες ασετυλίνης κι οξυγόνου που έσκαγαν.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τρεις τραυματίες νοσηλεύονται στο ΓΝΕ «ΘΡΙΑΣΙΟ»: Ο ένας εξ αυτών φέρει εγκαύματα συνολικής έκτασης περίπου 70% και βρίσκεται διασωληνωμένος και σε κρίσιμη κατάσταση και χαροπαλεύει. Ο δεύτερος φέρει εγκαύματα μερικού πάχους 20%. Ο τρίτος φέρει εισπνευστικό έγκαυμα και είναι διασωληνωμένος. Επιπλέον, στο ΠΓΝ «Αττικόν» διακομίσθηκαν τρεις τραυματίες, οι οποίοι φέρουν εγκαύματα σοβαρού βαθμού, εμφανίζουν αναπνευστική δυσχέρεια και βρίσκονται διασωληνωμένοι υπό μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο ένας εξ αυτών διακομίστηκε στη ΜΕΘ του 251 ΓΝΑ, ο δεύτερος διακομίστηκε στη μονάδα εγκαυμάτων του ΠΓΝ «Γ. Γεννηματάς», ενώ ο τρίτος παραμένει στη ΜΕΘ του ΠΓΝ «Αττικόν».
Λόγω του περιστατικού και της μεγάλης κινητοποίησης για αρκετή ώρα είχε διακοπεί η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου στο ύψος των διυλιστηρίων, αποκαταστάθηκε όμως λίγο πριν τις 11 το πρωί.

ΕΛΠΕ1

Όνειδος η ανακοίνωση

Αποτελεί όνειδος η ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία λίγες ώρες μετά. Χωρίς να εκφράσει ούτε καν την λύπη της και την οδύνη για τους τραυματίες βάφτισε το ατύχημα «περιστατικό» και το ανακοίνωσε δίκην τροχαίου. Δεν ανήγγειλε ούτε την διερεύνηση των αιτίων και προκατέλαβε το πόρισμα του ελέγχου που λίγο μετά παρήγγειλε ο αρμόδιος Υπουργός. Θαυμάστε την:
«Σήμερα, ώρα 08:20, υπήρξε περιστατικό ανάφλεξης σε μονάδα των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου Ασπροπύργου, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης από έμπειρη ελληνική εργολαβική εταιρεία. Διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία της περιοχής έξι τραυματίες. Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε άμεσα από τις υπηρεσίες πυρόσβεσης του διυλιστηρίου, ενώ ελήφθησαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, όπως προβλέπεται από τις σχετικές διαδικασίες». Με αυτή την μορφή της αυτή η ανακοίνωση παραμένει ακόμα και σήμερα αναρτημένη στο επίσημο site της εταιρείας.

Λίγες ώρες μετά η ανακοίνωση των ΕΛΠΕ διοχετεύτηκε στα ΜΜΕ με την επισημασμένη από εμάς συμπλήρωση ως εξής:
«Σήμερα, ώρα 08:20, υπήρξε περιστατικό ανάφλεξης σε μονάδα των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου Ασπροπύργου, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης από έμπειρη ελληνική εργολαβική εταιρεία. Διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία της περιοχής έξι τραυματίες και η αντιμετώπιση των θεμάτων υγείας τους αποτελεί κύρια προτεραιότητα της Εταιρείας. Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε άμεσα από τις υπηρεσίες πυρόσβεσης του διυλιστηρίου, ενώ ελήφθησαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα με τις σχετικές διαδικασίες».

Σε μια τρίτη, την εξωφρενικότερη έκδοσή της, η ανακοίνωση διοχετεύτηκε στα ΜΜΕ με την επισημασμένη από εμάς συμπλήρωση που βάζει τα πράγματα στην …σωστή τους θέση!
images.watchit.gr1«Σήμερα, ώρα 08:20, υπήρξε περιστατικό ανάφλεξης σε μονάδα των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου Ασπροπύργου, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης από έμπειρη ελληνική εργολαβική εταιρεία. Διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία της περιοχής έξι τραυματίες και η αντιμετώπιση των θεμάτων υγείας τους αποτελεί κύρια προτεραιότητα της Εταιρείας. Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε άμεσα από τις υπηρεσίες πυρόσβεσης του διυλιστηρίου, ενώ ελήφθησαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα με τις σχετικές διαδικασίες». Το περιστατικό δεν αναμένεται να επηρεάσει τις εργασίες ολοκλήρωσης του προγραμματισμένου shutdown του διυλιστηρίου, ενώ δεν προβλέπεται να έχει επίπτωση στα χρηματοοικονομικά μεγέθη της Εταιρείας».

Κι ενώ από την έμπειρη εργολαβική εταιρεία δεν εξεδόθη ανακοίνωση ο αρμόδιος Υπουργός ΠΑΠΕΝ κ. Παν. Λαφαζάνης υποσχέθηκε «την άμεση και ταχύτατη σε βάθος διερεύνηση της τραγωδίας» και τόνισε πως «πρέπει να αποδοθούν, εδώ και τώρα, οι ευθύνες όπου υπάρχουν και να αναδειχθούν τα αίτια για να μπορέσουμε να αποφύγουμε τέτοια συμβάντα στο μέλλον».

Απεργία
Σε νέα 48ωρη απεργία για το εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε χθες προχωρούν οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ την Κυριακή και τη Δευτέρα 10 και 11 Μάη, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ που συνεδρίασε το μεσημέρι του Σαββάτου.
Το ΔΣ καταγγέλει ότι κάποιοι Διευθυντές της επιχείρησης δεν έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα των στιγμών και σχεδιάζουν τη συνέχιση των εργασιών του διυλιστηρίου σα να μην έχει συμβεί το παραμικρό.

[vsw id=”x2phgf2″ source=”dailymotion” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

Σχετικά chris

x

Δείτε επίσης

foto1 800x447 1

Πάνω από 2.000.000€ για την τελετή έναρξης κι άλλα τινά!

Σε προηγούμενο άρθρο μας επισημαίναμε ότι – ανεξαρτήτως του αισθητικού αποτελέσματος –  η τελετή έναρξης της φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στις αρχές του ...

IMG 20230211

Για μία νύχτα ή για καλύτερες μέρες; (Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη)

Ήταν τυχαία, άραγε, η επιλογή του κεντρικού γεγονότος της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Η ανέλκυση από το βυθό, με πλωτό γερανό, ενός  «φαλαινοειδούς» – ...