Σοβαρή καταγγελία εργαζομένου των ΕΛΠΕ στο ΕCOELEUSIS

DSCF0158Δεν είναι η πρώτη φορά που εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ εμπιστεύονται το  ΕCOELEUSIS για να καταγγείλουν διάφορα περιστατικά και συμβάντα στα διυλιστήρια της Ελευσίνας αλλά και του Ασπροπύργου. Συμβάντα  τα οποία η διοίκηση των ΕΛΠΕ αποκρύπτει ακόμα και από τις αρχές.

Η επιστολή που λάβαμε και δημοσιοποιούμε σήμερα είναι σοβαρή και αξιοπρόσεκτη, καθώς  θίγει συγκεκριμένα ζητήματα ασφάλειας του εξοπλισμού του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα. Υπενθυμίζεται ότι  ύστερα από τις πρόσφατες αποκαλύψεις (παραμόρφωση του αντιδραστήρα της μονάδας 32)  η εταιρεία προχωρεί από την Τρίτη 4 Μαρτίου σε διακοπή λειτουργίας πολλών παραγωγικών μονάδων  με σκοπό την αποκατάσταση των βλαβών.

Καθώς η εταιρεία έχει απολέσει την αξιοπιστία της, παροτρύνουμε κι άλλους εργαζόμενους να μας γνωστοποιήσουν εκπτώσεις σε ζητήματα ασφάλειας της λειτουργίας της εγκατάστασης,  περιστατικά ατυχημάτων, δυσλειτουργιών και αστοχιών του κρίσιμου εξοπλισμού του διυλιστηρίου.

Ήδη το περιεχόμενο της επιστολής έχει διαβιβαστεί σε όλες τις εμπλεκόμενες αρχές ( αδειοδοτούσες και ελεγκτικές) προκειμένου να διερευνήσουν -όπως έχουν υποχρέωση- και χωρίς χρονοτριβή τη βασιμότητα όλων των καταγγελλομένων και να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που θα υποχρεώσουν την εταιρεία στην λήψη μέτρων.

Η θέσπιση μόνιμης ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ για τον συστηματικό έλεγχο των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών στο Θριάσιο παραμένει το μέγα ζητούμενο.  Είναι το ελάχιστο που οφείλει να κάνει η πολιτεία για τους εργαζόμενους και για τους κατοίκους.

Ολόκληρη η επιστολή του εργαζόμενου:

«Κύριοι

Ως εργαζόμενος των ΕΛΠΕ στις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου της Ελευσίνας σας  συγχαίρω για την αποκάλυψη του συμβάντος της μονάδας 32 και θα ήθελα να σας καταγγείλω την αδιαφορία της διοίκησης των ΕΛΠΕ σε ότι αφορά τα κυκλώματα (αγωγοί) διακίνησης  προϊόντων στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου της Ελευσίνας.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση αρ.34458/90 «Καθορισμός τεχνικών προδιαγραφών, διαμόρφωσης, σχεδίασης, κατασκευής, ασφαλούς λειτουργίας και πυροπροστασίας εγκαταστάσεων Διυλιστηρίων και λοιπών Βιομηχανιών Πετρελαίου» (ΦΕΚ 846/Β/31-12-90) καταγγέλλω τα παρακάτω:

Οι αγωγοί διακίνησης των προϊόντων (Fuel oil, Diesel, Grude, Naptha, Gas Oil, LPG, Propane)  έχουν κατασκευασθεί από το 1972 σε ποσοστό 80% και δεν λειτουργούν σύμφωνα με τις παρακάτω παραγράφους της  υπ’ αριθ. 34458/90 υπουργικής απόφασης και μια επίσκεψη του ΚΕΠΕΚ θα ήταν χρήσιμη.

DSCF1518Παράγραφος 4. Σωληνώσεις (αγωγοί) Χρήση – Προδιαγραφές – Ιδιότητες.

Παράγραφος 4.1.2 Αναγνώριση Προϊόντος.

Παράγραφος 4.1.3 Σωληνώσεις πολλαπλών προϊόντων.

Παράγραφος 4.2.5 Μόνωση σωληνώσεων.

Παράγραφος 4.2.7 Αρθρωτές συνδέσεις σωληνώσεων.

 Παράγραφος 4.2.11 Αναγνώριση σωληνώσεων.

  1. Ο αγωγός 24’’ Fuel Oil  ο οποίος τροφοδοτεί τις δεξαμενές από αντλιοστάσιο 250 έως τον βόρειο τομέα.  Έτος κατασκευής 1973 (Συνεχείς διαρροές, δεν στηρίζεται, δεν έχει την απαιτούμενη μόνωση κ.λπ.).  Στον συγκεκριμένο αγωγό είχαμε και συμβάν όταν χειριστής προσπάθησε με ατμό να ξεπαγώσει το προϊόν και έπαθε ελαφρά εγκαύματα.
  2. Στο σύνολο των αγωγών που διακινούν προϊόντα απαιτούνται ασφαλιστικά σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας ΑΣΠΡΟΦΟΣ τα οποία δεν έχουν τοποθετηθεί με αποτέλεσμα τις συχνές διαρροές προϊόντων στα σημεία σύνδεσης αυτών με αναγραφόμενα πολλά συμβάντα (τραυματισμοί συναδέλφων, και φωτιά η οποία με θυσία συναδέλφων κατασβήστηκε άμεσα)
  3. Οι σταδιακές αντικαταστάσεις των αγωγών λόγω διάβρωσης (Έτος κατασκευής 1972) ακόμη και αυτών της πυρασφάλειας έχουν σταματήσει. Η τελευταία αντικατάσταση αγωγού έγινε προ διετίας και πιο συγκεκριμένα στον αγωγό 18″ ΝΑΡΗΤΗΑ όπου είχαμε και ένα θανατηφόρο συμβάν.
  4. Τα κανονάκια των προβλητών που τοποθετήθηκαν υπολειτουργούν (δεν υπάρχει Foam  στις δεξαμενές σε περίπτωση συμβάντος) ενώ στη προβλήτα Νο 2 δεν έχουν τοποθετηθεί και υπάρχει ένα ρυμουλκό επιφυλακής για το οποίο σε περίπτωση συμβάντος δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί. (Ας είναι καλά ο Κος Ρούτσης με τις διασυνδέσεις που έχει με τον Κον Σπανόπουλο)
  5. Από ότι γνωρίζω μια βιομηχανία όπως το διυλιστήριο της Ελευσίνας θα πρέπει να έχει σωστά σχέδια για όλα τα κυκλώματα διακίνησης προϊόντων (Διαγράμματα ροών και σωληνουργικά). Θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι τα τελευταία χρόνια τα σχέδια δεν είναι σωστά, για παράδειγμα αναφέρω ότι αγωγοί που στα σχέδια εμφανίζονται να διακινούν Diesel είναι Νaphtha,  οι αγωγοί Fuel Oil  είναι Diesel, ανενεργοί αγωγοί εμφανίζονται να διακινούν προϊόν, και αποξηλωμένοι αγωγοί να δουλεύουν κ.λ.π.).  Αυτό το αναφέρω γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι η ασφάλεια μεγάλων βιομηχανικών εγκαταστάσεων εξαρτάται από την σωστή πληροφόρηση των τεχνικών εγγράφων τα οποία ζητούν πρώτα οι ασφαλιστές σε περίπτωση συμβάντος.

Χρήματα υπάρχουν για τις οικιοθελείς αποχωρήσεις Διευθυντών (600.000€) κατά μέσο όρο!!!  Χρήματα δεν υπάρχουν για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και του προσωπικού.                                                                                                      

    Με εκτίμηση

    Ένας εργαζόμενος στα ΕΛΠΕ»

Σχετικά chris

x

Δείτε επίσης

foto1 800x447 1

Πάνω από 2.000.000€ για την τελετή έναρξης κι άλλα τινά!

Σε προηγούμενο άρθρο μας επισημαίναμε ότι – ανεξαρτήτως του αισθητικού αποτελέσματος –  η τελετή έναρξης της φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στις αρχές του ...

IMG 20230211

Για μία νύχτα ή για καλύτερες μέρες; (Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη)

Ήταν τυχαία, άραγε, η επιλογή του κεντρικού γεγονότος της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Η ανέλκυση από το βυθό, με πλωτό γερανό, ενός  «φαλαινοειδούς» – ...