Απόβαση στην Βλύχα 31 containers με απορρίμματα της Μυκόνου! (video)

[vsw id=”7ee2wxM6AUc” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

Α1nΜε την άδεια του ΟΛΕ και την σιωπηρή ανοχή  της Δημ. Αρχής Ελευσίνας, 31 containers με απορρίμματα της Μυκόνου αποβιβάστηκαν χθες Κυριακή 23 Ιουνίου, στις 8 το πρωί, στις τριτοκοσμικές λιμενικές εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένα Ελευσίνας (ΟΛΕ) στην Βλύχα! 

Οι Κινήσεις Πολιτών ΕCOELEUSIS και ΠΡΟΣΥΝΑΤ («Πρωτοβουλία συνεννόησης για την Διαχείριση των απορριμμάτων»), για δεύτερη φορά μέσα σε χρονικό διάστημα 10 ημερών, βρέθηκαν αντιμέτωπες με μια καλά οργανωμένη επιχείρηση εκφόρτωσης εκατοντάδων τόνων απορριμμάτων από την Μύκονο.

Οι δύο Κινήσεις Πολιτών ειδοποίησαν αμέσως την Λιμενική Αρχή να προσέλθει για έλεγχο.  Όλος ο αυτοκινούμενος στόλος οχημάτων παρέμεινε αποκλεισμένος στην δίοδο πρόσβασης προς την προκυμαία της Βλύχας όπου είχε ήδη δέσει το πλοίο «ΜΑΡΙΑ Π». Τα οχήματα αυτά συμμετείχαν κατόπιν στην μεταφορά των απορριμμάτων, από τα οποία αναδυόταν έντονη δυσοσμία, στο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου.

Πράγματι, η Λιμενική Αρχή της Ελευσίνας προσήλθε επιδεικνύοντας, προς έκπληξή μας,  σχετική  άδεια που είχε χορηγήσει ο ΟΛΕ προς την ενδιαφερόμενη εταιρεία, μόλις την Τρίτη 18 Ιουνίου! Η άδεια αφορούσε την προσωρινή φορτοεκφόρτωση «ανακυκλώσιμων υλικών» στην θέση Βλύχα!  

φωτο 1Υπενθυμίζεται ότι μόλις 4 ημέρες πριν την έκδοση της άδειας, το Σάββατο 22 Ιουνίου, ο ΟΛΕ είχε «απαγορεύσει» την εκφόρτωση μικρής ποσότητας απορριμμάτων της Μυκόνου γεγονός που προκάλεσε κομπασμούς επίπλαστης αγωνιστικότητας από την Δημοτική Αρχή  η οποία έσπευσε να φωτογραφηθεί στον καταπέλτη του «καταδιωγμένου»  πλοίου! 

Δέκα μέρες πριν, το πρόβλημα είχε αναδειχθεί ολοκληρωμένα από τις 2 Κινήσεις Πολιτών όταν και αποκαλύφθηκε τόσο η εκφόρτωση εκατοντάδων τόνων σύμμεικτων απορριμμάτων της Μυκόνου και άλλων νησιών στην Ελευσίνα όσο και το θέμα της διακίνησης αλλά και της διάθεσης στον ΧΥΤΑ της ΦΥΛΗΣ του υπολείμματος των αστικών αποβλήτων περιοχών εκτός Αττικής ζητώντας τον έλεγχο της λειτουργίας του συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων συσκευασιών ΣΣΕΔ-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.

Β2ΝΟι δύο Κινήσεις Πολιτών αποτύπωσαν φωτογραφικά και βιντεοσκοπικά όλη την διαδικασία φορτοεκφόρτωσης και την προσεχή Τρίτη θα καταθέσουν το υλικό τόσο στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών  Περιβάλλοντος  όσο και στο Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής που σήμερα αργούσαν.

Επίσης, το όλο θέμα συζητήθηκε, εκτός ημερήσιας διάταξης, στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο, ύστερα από υποβολή ερώτησης του Περιφερειακού Συμβούλου Κώστα Διάκου. Απαντώντας στην ερώτηση, ο Περιφερειάρχης, αφού επεσήμανε ότι το ενδιαφέρον του εξαντλείται στην επιβαρυντική για τον ΟΛΕ έκθεση αυτοψίας της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας – η οποία προσκλήθηκε για αυτοψία από τις 2 Κινήσεις Πολιτών- δεν εκδήλωσε καμία πρόθεση για την ανάληψη περαιτέρω  πρωτοβουλίας αποτροπής της εκτροπής απορριμμάτων των Δήμων εκτός Αττικής στον ΧΥΤΑ της Φυλής!

Η εν λόγω απόφαση του ΟΛΕ, ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για τον προορισμό  του Λιμανιού της Ελευσίνας εκτός των άλλων  και ως  πύλης εισόδου στην Αττική των απορριμμάτων των νησιών. Μετά και από την σημερινή μεγάλη πυρκαγιά στο ιδιωτικό ΚΔΑΥ της Φυλής όλοι οι προβληματισμοί και οι καταγγελίες προς τις αρμόδιες αρχές των δύο Κινήσεων έχουν λάβει επίκαιρο χαρακτήρα.

Επιβάλλεται η άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Ελευσίνας για την συζήτηση του θέματος και τη λήψη αποφάσεων άμεσων κινητοποιήσεων με την συμμετοχή των πολιτών και των φορέων της πόλης.

Διαβάστε επίσης ΕΔΩ ένα πιο εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ για την «απόβαση» των απορριμμάτων στην Βλύχα.

[ Επισκεφτείτε το site της ΠΡΟΣΥΝΑΤ ( Πρωτοβουλία Συνεννόησης για την Διαχείριση των απορριμμάτων)  για να δείτε μια αποκαλυπτική παρουσίαση του Οδοιπορικού των απορριμμάτων της Μυκόνου: από τους κάδους στο νησί μέχρι την φόρτωση των containersγια την Ελευσίνα και μετέπειτα στο ΚΔΑΥ του Ασπροπύργου. Όσες αρχές τοπικές (Δήμοι, ΟΛΕ) ή Περιφερειακές ή κρατικές βιάστηκαν να χαρακτηρίσουν το περιεχόμενο των Containersως «ανακυκλώσιμα υλικά» θα πρέπει από απόψε κιόλας να ζητήσουν δημόσια συγνώμη και να προχωρήσουν άμεσα στις νόμιμες ενέργειες κατά παντός υπευθύνου. ]

Σχετικά chris

x

Δείτε επίσης

foto1 800x447 1

Πάνω από 2.000.000€ για την τελετή έναρξης κι άλλα τινά!

Σε προηγούμενο άρθρο μας επισημαίναμε ότι – ανεξαρτήτως του αισθητικού αποτελέσματος –  η τελετή έναρξης της φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στις αρχές του ...

IMG 20230211

Για μία νύχτα ή για καλύτερες μέρες; (Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη)

Ήταν τυχαία, άραγε, η επιλογή του κεντρικού γεγονότος της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Η ανέλκυση από το βυθό, με πλωτό γερανό, ενός  «φαλαινοειδούς» – ...