ΠΡΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑ

2.3

Προς Ελευσίνα

Θεατρικό έργο

του Παύλου Μάτεσι

Εκδόσεις : ΕΣΤΙΑ

1995, σελ. 111

________________

«Προς Ελευσίνα πορεύεται όποιος έχει ανάγκη , και αντοχή, να του αποκαλυφθεί το Μέγα Μυστικό των Ελευσινίων Μυστηρίων. Η αέναη απόπειρα της ελληνικής φυλής να υφαρπάσει το μυστικό του Θείου∙ το οποίο φέρει την μάσκα του Άδη, είναι όμως η Ζωή.

Στο Προς Ελευσίνα καταγράφεται το ταξίδι των ηρώων του έργου προς την Αποκάλυψη. Η οποία, τελικά , μπορεί να είναι και το ίδιο το ταξίδι.

Η υπόθεση του έργου στηρίζεται στο μυθιστόρημα του Φώκνερ As I lay down, με δραστικές αλλαγές στον ιστό, την έκβαση, τους χαρακτήρες και τον τρόπο δράσης. Ελευσίνα, Περσέφασσα, Στάχυς, Πλούτων, Τριπτόλεμος, Δη-μήτηρ, Διόνυσος, αυτά τα ονόματα απουσιάζουν από το κείμενο, αλλά το εξουσιάζουν.

Στο έργο μου αυτό η «όψις» έχει  ίσο βάρος με το λόγο».   Παύλος Μάτεσις

(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 

Προς ΕλευσίναΜε το «Προς Ελευσίνα» ο Παύλος Μάτεσις  επιχείρησε μια ανατρεπτική απεικόνιση της ζωής από τη σκοπιά του θανάτου, αρδεύοντας από την αρχαία ελληνική τραγωδία, το δημοτικό τραγούδι και τα παραδοσιακά ήθη και έθιμα.

Το θεατρικό έργο «ΠΡΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑ» ανέβηκε στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου στις 10 Φεβρουαρίου του 1995. Λίγες ημέρες μετά η παράσταση αποκηρύχτηκε από τον Παύλο Μάτεσι.

Επισκεφτείτε το ψηφιοποιημένο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου ΕΔΩ για να ξεφυλίσσετε το Πρόγραμμα της παράστασης, να διαβάσετε δημοσιεύματα  και να δείτε φωτογραφίες από την παράσταση.

Επίσης, το έργο  Προς Ελευσίνα παρουσιάστηκε (1995) στο BITEF (Διεθνές Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Θεάτρου, Bελιγράδι) και στο Θέατρο Ατελιέ-212, Βελιγράδι, σε σκηνοθεσία Μπρανισλάβ Λέτσιτς.

Το 1997 το έργο ανέβηκε στο Ανοιχτό Θέατρο στου Γκύζη σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη. Δείτε ΕΔΩ

Διαβάστε τι γράφει ο Νίκος Μπακουνάκης στο «ΒΗΜΑ» για το ύφος του Μάτεσι και τον «Σκοτεινό Οδηγό».

____________________________________________

imagesΟ Παύλος Μάτεσις σπούδασε Θέατρο και Mουσική. Πρώτη του παρουσία στα Γράμματα: 1967. Διακρίσεις: Kρατικό Bραβείο Θεάτρου 1966 (Η Τελετή), Έπαθλο Καρόλου Κουν 1989 (Περιποιητής Φυτών). Ξένες γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά. Θεατρικά του έργα: Η Τελετή, Βιοχημεία, Καθαίρεση (άπαιχτο), Το Φάντασμα του Κυρίου Ραμόν Νοβάρο, Η Ποδοσφαιρική Βραδιά της Μεγαλειοτάτης, Μικρο-αστικό Δίκαιο, Λύκε, Λύκε (άπαιχτο), Εξορία, Περιποιητής Φυτών, διάφορα μονόπρακτα. Tο έργο του Προς Ελευσίνα παρουσιάστηκε (1995) στο BITEF (Διεθνές Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Θεάτρου, Bελιγράδι) και στο Θέατρο Ατελιέ-212, Βελιγράδι, σε σκηνοθεσία Μπρανισλάβ Λέτσιτς. Τελευταίο του έργο Η βουή (1996). Πεζογραφία: Διηγήματα, 1977, Αφροδίτη, 1987, Ύλη Δάσους, 1992 (3η έκδοση), Η Μητέρα του Σκύλου, 1990 (40ή έκδοση στην Ελλάδα). Η Μητέρα του Σκύλου έχει μεταφραστεί στα γαλλικά (Εκδόσεις Gallimard, μετάφραση Jacques Bouchard), στα σερβικά (Εκδόσεις Decje Novine, μετάφραση Gaga Rosic) και στα ισπανικά (Εκδόσεις Seix Barral, μετάφραση Cristina Serna). Προσεχώς κυκλοφορεί στη Γερμανία (Εκδόσεις Carl Hanser) και στην Ολλανδία (Εκδόσεις Prometheus/Bert Bakker). Το τελευταίο του μυθιστόρημα, Ο παλαιός των ημερών (10η έκδοση στην Ελλάδα), κυκλοφορεί προσεχώς στη Γαλλία (Εκδόσεις Actes Sud, μετάφραση Jacques Bouchard) και στη Γιουγκοσλαβία (Εκδόσεις Vreme Knige, μετάφραση Gaga Rosic). Μεταφράσεις του (Αριστοφάνης, έξι έργα, παραγγελίες για τα Επιδαύρια, Μπεν Τζόνσον, Σαίξπηρ, Μολιέρος, Μπωμαρσαί, Ίψεν, Αρτώ, Μπρέχτ, Μρόζεκ, Λόρκα, Βιτράκ, Πίντερ, Ιονέσκο, Όρτον, Σέπαρντ, Μάμμετ, Ακρόυντ, Σταντάλ κ.ά.) έχουν εκδοθεί και παρουσιαστει από το Εθνικό Θέατρο, Αμφι-Θέατρο, Θέατρο Τέχνης, Ανοιχτό Θέατρο, Θέατρο Αλίκη και τους κυριότερους αθηναϊκούς θιάσους.

 

 

Σχετικά chris

x

Δείτε επίσης

0010571 195 e1439813223306

«Μεγάλες γυναίκες», νουβέλα του Γιώργου Συμπάρδη

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΜΠΑΡΔΗΣ Μεγάλες γυναίκες Εκδόσεις Μεταίχμιο Εχουν άραγε οι μεγάλες γυναίκες (μεσόκοπες και παραπάνω) ξεμπερδέψει οριστικά με τον κύκλο τους; Και τι ακριβώς μπορεί να ...

442

«Το σύνδρομο της Περσεφόνης», μυθιστόρημα του Γιώργου Κώνστα

Τρεις παράξενες μορφές βγαίνουν από τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας και διασχίζουν σιωπηλά την πόλη. Κορίτσια εξαφανίζονται χωρίς να αφήσουν κανένα ίχνος, ενώ άλλα πέφτουν ...